Het lijkt een persbericht van Monty Python’s Ministry of Silly Walks maar het is echt waar: Poetin heeft een vreemd loopje. Nog vreemder is dat premier Medvedev op dezelfde manier zijn rechterarm stijf langs zijn lichaam houdt tijdens het lopen.

Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc meende in de starre rechterarm een aanwijzing te zien voor Parkinson in het beginstadium. Na het bestuderen van judo- en krachtsportvideo’s van Poetin op YouTube kon hij een schouderblessure in ieder geval uitsluiten.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Verrassend genoeg bleek tijdens dit onderzoek dat twee voormalige ministers van Defensie (Anatoly Serdyukov en Sergei Ivanov) en een hooggeplaatste Russische militair (Anatoly Sidorov) precies hetzelfde vreemde looppatroon hebben. Een robuuste bevinding.

KGB-handboek

De verklaring is waarschijnlijk te vinden in het handboek van de KGB. Daarin staat namelijk dat een zichzelf respecterende KGB-agent nooit zijn rechterhand ver van zijn pistoolholster zal laten zwaaien tijdens het lopen. Ook Clint Eastwood liep in zijn cowboyfilms met deze tred, die daarom ook wel gunslinger’s gait wordt genoemd.

Dan rest nog de vraag waarom Medvedev in dezelfde pas loopt, hij heeft immers nooit een KGB-training gehad? Volgens Bas Bloem en zijn mede-onderzoekers is hier waarschijnlijk gewoon sprake van bewust of onbewust kopieergedrag.

Voor de volledigheid willen wij vermelden dat Bloem niet alleen oprichter is van Parkinson Centrum Nijmegen maar dat zijn onderzoek bovendien gesteund wordt door de National Parkinson Foundation.

Kerstnummer

De gunslinger’s gait dient als serieus alternatief in acht genomen te worden bij het vermoeden van Parkinson maar verscheen in het kerstnummer van wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

In dit nummer wordt onder andere de wetenschappelijke achtergrond van zombie-infecties beschreven en de robuuste toename van positief woordgebruik in wetenschappelijke samenvattingen. Zo is het gebruik van het woord ‘robuust’ met bijna 15.000 procent toegenomen sinds begin jaren tachtig.