Onderzoekers denken dat een mysterieuze ring van gebroken ijs in het oosten van Antarctica de inslagkrater van een meteoriet is. Het gaat waarschijnlijk om veruit de meest recente grote inslagkrater.

Is de vreemde ring een inslagkrater? Bron: Tobias Binder, Alfred-Wegener-Institut.
Is de vreemde ring een inslagkrater?
Bron: Tobias Binder, Alfred-Wegener-Institut.

Geowetenschappers ontdekten de vreemde ring per toeval, toen zij het gebied per vliegtuig verkenden. ‘Op vijf, zes kilometer afstand zag ik plots een grote cirkelvormige structuur van wel twee kilometer breed’, zegt onderzoeker Christian Müller in een persverklaring.

Klein, maar jong

Dat is niet groot in vergelijking met de grootste bekende inslagkraters. De recordhouder, de Vredefort-krater in Zuid-Afrika, is ruim 300 kilometer breed. De bekende grote kraters zijn echter duizenden tot miljoenen jaren oud. De krater is Antarctica is veel jonger. De inslag heeft misschien slechts 25 jaar geleden plaatsgevonden.

‘Alle oplossingen voor het klimaatprobleem zijn te vinden in de chemie’
LEES OOK

‘Alle oplossingen voor het klimaatprobleem zijn te vinden in de chemie’

Chemicus Joost Reek knutselt aan moleculen om oplossingen te vinden voor ’s werelds meest complexe problemen.

De geowetenschappers trekken deze conclusie omdat ijs redelijk snel herstelt van een inslag, terwijl de kratervorm nu nog duidelijk te zien is. De onderzoekers hebben de krater ook op oude satellietbeelden gevonden. De oudste beelden, die stammen uit 1996, brengen de krater al duidelijk in beeld.

Twijfel

Andere geologen twijfelen of de krater wel echt het resultaat is van een meteorietinslag. De grootte van de meteoriet zou minstens honderd meter geweest moeten zijn om zo’n grote krater te veroorzaken – en dat terwijl over een grote inslag in de afgelopen decennia niets bekend is. Er is echter geen alternatieve theorie voor de krater, en dus zullen de wetenschappers toch op zoek gaan naar meteorietstukken.

Lees ook: