Een spookachtige vis met vinnen als vleugels heeft een nieuw diepterecord gevestigd. Een camera legde de nog nooit eerder waargenomen vis op beeld vast in de Marianentrog in de Stille Oceaan. Het zeewezen zweefde over de donkere zeebodem van de diepste plek op aarde en zette daarmee het record voor diepst waargenomen vis op 8.143 meter onder zeeniveau.

Nog niet eerder is een vis op meer dan 8.000 meter diepte waargenomen. Deze slakdolf heeft de primeur.
Nog niet eerder is een vis op meer dan 8.000 meter diepte waargenomen. Deze slakdolf heeft de primeur.

Jeff Drazen en Patty Fryer van de University of Hawaii spotten de vis, een zogeheten slakdolf, tijdens een expeditie. De gefilmde slakdolf heeft een andere lichaamsvorm dan zijn soortgenoten. De vis heeft brede, doorschijnende vinnen, sliertige aanhangsels en een aalachtige staart die hem soepel door het water laat glijden.

Diepte

Slakdolven staan erom bekend te floreren op enorme diepten. De vorige recordhouder, een andere variant slakdolf bij de naam Pseudoliparis amblystomopsis, bereikte een diepte van 7.703 meter. De grootste uitdaging waar zeedieren zich op zulke diepte voor gesteld zien, is de immense druk van het water. Het belemmert spieren en zenuwen en buigt eiwitten uit vorm. Enzymen, onmisbaar voor alle leven, kunnen hierdoor minder goed hun werk doen.

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress
LEES OOK

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress

Hoe kan het dat rechercheurs op de beelden van een bewakingscamera in een ruimte vol mensen die ene onverlaat eruitpikken? Ho ...

Eiwitten

Paul Yancey van Whiteman College in Washington, die ook mee was op de expeditie, ontdekte in 1999 dat trimethylamine oxide (TMAO) de kromtrekking van eiwitten bij vissen op diepte voorkomt. TMAO helpt de concentratie opgeloste stoffen in cellen reguleren. Hoe dieper vissoorten resideren, hoe meer TMAO ze met zich meedragen. Er is echter wel een grens aan hoeveel van dit stofje een cel kan bevatten. In theorie zou dit de diepte waarop vissen zich kunnen begeven, moeten beperken.

Voorspelling

Samen met Alan Jamieson van de University of Aberdeen berekende Yancey dat, op basis van het maximale TMAO-niveau, de dieptelimiet voor vissen om en nabij de 8.200 meter moet liggen. Dit klopt prima met observaties uit de praktijk. De nieuwe recordhouder komt hier dichterbij dan ooit.

Naast Sandrine Ceurstemont werkte Chris Baraniuk mee aan dit artikel.

Zie hier de bewuste slakdolf in actie:

Lees ook: