Er zijn zo veel veel krabben verdwenen uit Alaskaanse wateren, dat de krabbenjacht is verboden. Mogelijk heeft het te maken met het opwarmen van de Beringzee.

In 2018 scharrelden er nog ongeveer 8 miljard krabben van de soort Chionoecetes opilio rond op de bodem van de Beringzee, tussen Alaska en Rusland. Vorig jaar daalde dat aantal naar een krappe miljard – een afname van ruim 87 procent. De oorzaak voor de grootschalige verdwijning is nog onbekend, maar een mogelijke verklaring is opwarmend water.

Warmere zee

Het gebrek aan krabben kan te wijten zijn aan een opgewarmde Beringzee in 2018 en 2019, zegt bioloog Miranda Westphal, verbonden aan de Alaska Department of Fish and Game (ADF&G). Mogelijk waren de krabben, die het best gedijen in kouder water, opgesloten in kleine bubbels van ijskoud water. In die bubbels raakten ze gescheiden van hun voedselvoorziening, en ontstond concurrentie tussen krabben. En dat kan weer hebben geleid tot stress en een hogere kans dat de dieren ziek worden of slachtoffer van een roofdier.

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?
LEES OOK

Hoe afbreekbaar zijn ‘milieuvriendelijke’ plastics?

Biologisch oceanograaf Linda Amaral-Zettler ontving onlangs voor haar onderzoek naar de afbraak van biologisch afbreekbare pl ...

Tegen het Amerikaanse blad Time zegt analist Wes Jones, van de Norton Sound Economic Development Corporation, dat er meer aan de hand is. Bij hogere watertemperaturen stijgt het energieverbruik van krabben, waardoor ze meer voedsel nodig hebben. ‘En dan eten ze elkaar maar op.’

Sinds het begin van de jaren tachtig komen krabben al een stuk noordelijker voor dan voorheen, volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency. Krabbenpopulaties zijn ongeveer 30 kilometer naar het noorden opgeschoven, waarschijnlijk omdat de dieren kouder water opzochten.

Bescherming van overblijvende populatie

Ook heeft Alaska, voor het tweede jaar op rij, de jacht op de rode koningskrab (Paralithodes camtschaticus) stopgezet. De aanleiding is het kleine aantal volwassen vrouwelijke krabben. Het is nog niet duidelijk hoe lang beide jachtonderbrekingen zullen duren. Hoewel de lokale visindustrie er zwaar onder lijdt, is de maatregel volgens deskundigen noodzakelijk voor het beschermen van de nog overgebleven krabben.

‘Het zit er dik in dat we de komende drie of vier jaar nog een afname in het aantal krabben zullen zien’, zegt Westphal. Ze zegt wel dat de ADF&G deze zomer flink wat jonge dieren heeft gezien. ‘We hopen dat de populaties zich uiteindelijk weer herstellen, als deze jonge krabjes het maar overleven.’