De internationale telematicawereld wacht vol spanning af. Op 19 januari komt Transmeta Corp. naar buiten met informatie over zijn nieuwe processor.


Het bedrijfje Transmeta was de afgelopen vijf jaar toch wel een van de meest geheimzinnige bedrijven in Silicon Valley. Toen Linux-uitvinder Linus Torvalds er twee jaar geleden ging werken, namen de geruchten toe. Op 19 januari 2000 toont het bedrijf eindelijk aan de wereld wat het de laatste jaren heeft uitgevoerd.

“We rethought the microprocessor to create a whole new world of mobility”, vermeldt de website van Transmeta Corp.. Uit het geruchtencircuit – en wat er bekend is over patenten van het bedrijf – is in ieder geval duidelijk dat de nieuwe microprocessor een enorme verandering van internetcommunicatie kan teweegbrengen. Met name mobiele apparatuur zou met de nieuwe chip kunnen worden uitgerust.
Linus Torvalds is niet de enige bekende naam verbonden aan Transmeta. Oprichter David Ditzel heeft zijn sporen verdiend bij Bell Laboratories en bij Sun Microsystems, waar hij werkte aan de SPARC-processorfamilie met Reduced Instruction Set Computing (RISC-processoren), een type dat met vrij eenvoudige instructies veel bereikt. Een van de investeerders in het bedrijf is Paul Allen, ooit met Bill Gates de oprichter van Microsoft.
Er zijn twee patenten bekend van Transmeta. Het ene is een patent op een techniek die een processor in staat stelt om als een kameleon met instructies voor uiteenlopende processortypen om te gaan. De andere techniek zou de nieuwe processor in staat stellen om met zeer lange ‘woorden’ te werken, wat de efficiëntie van de chip doet toenemen. Tenslotte schijnt de nieuwe Crusoe-processor slechts een tot twee watt energie te gebruiken, aanzienlijk minder dan een Intelchip voor een mobiele computer.

Het blijft afwachten in hoeverre al die geruchten bewaarheid worden. Op 19 januari weten we het, als om 21.00 uur West-Europese Tijd zal de website van Transmeta Corp. geactiveerd wordt.

Erick Vermeulen