Amsterdam (NL) – Opslag van bloedmonsters uit hielprikjes van kinderen is toegestaan. De ouders krijgen wel de mogelijkheid bezwaar te maken.


Het onderzoek van de registratiekamer wijst uit dat de opslag van de bloedmonsters niet onrechtmatig is. Er is geen ‘gestructureerde gegevensverzameling’. De hielprikkaartjes staan in schoenendozen bij het RIVM opgeslagen. Hieruit zijn persoonsgegevens niet direct te achterhalen, alleen het laboratorium, de maand en het jaartal.

Het Comité Hielprik heeft nog niet veel reacties gehad sinds afgelopen woensdag. Toen kwam het rapport uit over de opslag van bloed dat door hielprik de verkregen is. Wel kreeg de oprichter van het Comité Hielprik, Erno Eskens, een brief van de gemeentelijke geneeskunde en gezondheidsdienst (GG & GD). Het bloedmonster van zijn eenjarige baby wordt vernietigd. Hiervoor is het registratienummer nodig dat hij vorig jaar ontving toen zijn dochter een hielprik kreeg. “De grap is dat we dit nummer niet hoefden te bewaren. We hebben het weggegooid”, vertelt Eskens. “Ik laat het hier niet bij zitten. De slachtoffers van de Enschederamp hebben het registratienummer toch ook niet?”

Ingrid van Vilsteren