Diemen (NL) – Bijna een cd vol gegevens reisde via superinternet van Alaska naar Amsterdam in dertien seconden, met medewerking van SURFnet. Dit bevestigt de levensvatbaarheid van gridprojecten.


Begin mei leverde een internationaal team een nieuw record voor internetprestaties. Het liet 625 megabyte aan data 12.272 kilometer afleggen, tussen Fairbanks in Alaska en Amsterdam, in dertien seconden. De snelheid van 401 megabit per seconde (een byte is acht bit) is achtduizendmaal sneller dan de snelste inbelmodem.
Toen de laatste jaren het normale internet steeds vaker last kreeg van opstoppingen, begonnen in onder andere VS en Europa initiatieven voor een sneller wetenschappelijk internet. In Noord-Amerika ontwikkelen technici Internet2. In Nederland zorgt SURFnet voor een snellere infrastructuur voor het nationale onderzoeksnetwerk voor universiteiten en instituten. SURFnet werkt ook mee aan het overheidsproject GigaPort, dat Nederland een voorsprong moet geven op internetgebied.

Voor het nieuwe wereldrecord gebruikten de onderzoekers geavanceerde computers met het besturingssysteem Debian GNU/Linux. Via ondermeer Abilene en Chicago en, voor de stap over de Atlantische Oceaan, Global Crossing's 'virtual private network', bereikten de data het snelle netwerk van SURFnet en de computer in Amsterdam.
Erik-Jan Bos van SURFnet: “Tussen de huidige hoogwaardige internetnetwerken in de VS en Nederland bevinden zich geen knelpunten meer voor het uitwisselelen van veel gegevens. We zien nu dat de opstoppingen zich verplaatsen naar de uiteinden van de verbindingen: de computers die in hun binnenwerk de ontvangen data met slechts een beperkte bandbreedte kunnen doorgeven.”

Internationaal werken onderzoekers aan gridsystemen, waarbij computers verspreid over meerdere staten of landen samen rekenen aan enorme hoeveelheden gegevens, zoals de meetgegevens van onderzoek aan botsingen van kerndeeltjes. Cees de Laat, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Grid Forum Steering Group: “Hoge-snelheidbackbones zijn essentieel voor de huidige grid-applicaties waarmee wetenschappers samen in internationale samenwerkingsverbanden terabytes aan data willen verwerken. Dit snelheidsrecord laat zien dat twee ver van elkaar verwijderde locaties goed kunnen samenkunnen, als ze dat willen.”

Erick Vermeulen