Wetenschappers pleiten voor de oprichting van een kluis voor microben. Volgens een voorstel dat deze week verschijnt in vakblad Science is zo’n archief vol micro-organismen noodzakelijk om de gezondheid van de mens op de lange termijn te garanderen. Het idee is dat we in de toekomst goedaardige microben, die dan ‘in het wild’ zijn verdwenen, uit de kluis kunnen halen om ze te herintroduceren in het ecosysteem.

microben
Goedaardige microben zouden een veilig onderkomen vinden in de kluis.
Bron: Pixabay

De onderzoekers willen het voortbestaan van goedaardige micro-organismen garanderen door ze voor de lange termijn op te slaan. De wereldwijde microbiota heeft het namelijk zwaar te verduren. Met name de diversiteit neemt razendsnel af. Dat is onder andere te wijten aan het wijdverbreide gebruik van antibiotica en bacterievrij voedsel.

De onderzoekers stellen voor de goedaardige microben te ‘oogsten’ in bevolkingsgroepen die niet veelvuldig in aanraking komen met zulke microbendoders. Met name bevolkingsgroepen in Zuid-Amerika en Afrika komen hiervoor in aanmerking. De onderzoekers wijzen erop dat de darmflora van een Amerikaan maar half zo divers is als die van een inwoner van een geïsoleerd dorp in het Amazonegebied.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Wereldwijde gezondheidscrisis

De biljoenen micro-organismen die zich in het menselijk lichaam bevinden ‘helpen ons voedsel te verteren, versterken ons immuunsysteem en beschermen ons tegen schadelijke bacteriën’, zegt onderzoekersleider Maria Gloria Dominguez-Bello in een persverklaring. Wanneer de menselijke microbiota verstoord raakt, neemt dat dus gezondheidsrisico’s met zich mee. Ziekten als astma en obesitas en verschillende allergieën zijn mogelijk te wijten aan een gebrekkige microbiota.

Mochten ‘onze’ microben het niet redden, dan komen we voor een wereldwijde gezondheidscrisis te staan, voorspelt Dominguez-Bello. ‘Deze microben zijn met ons mee geëvolueerd gedurende honderden millennia. De afgelopen generaties hebben we een dramatisch verlies van microbendiversiteit gezien, en dat gaat gepaard met een toename in onder andere immuunziekten.’

De microben in ons
LEESTIP Met veel humor laat Ed Yong ons kennismaken met ‘onze’  microben. Bestel nu in onze webshop.

Nog een kluis

Om deze Ark van Noach voor microben te realiseren, is een internationale samenwerking nodig, zeggen de onderzoekers. De microbenkluis zou niet het eerste initiatief zijn waarmee de mens organismen bewaart voor de toekomst. In Noorwegen bevindt zich diep in een berg de wereldzadenbank op Spitsbergen. Daar liggen talloze plantzaden opgeslagen, waaronder vele voedselgewassen.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees ook: