Voor de eerste keer zijn er boomzaden opgenomen in de Wereldzaadbank op Spitsbergen. Het gaat om de zaden van de fijnspar en van de grove den, die beide in Scandinavische bossen groeien.

Zaden van de fijnspar.
Zaden van de fijnspar.

De Noorse minister van Landbouw, Sylvi Listhaug, bracht de zaden naar de bank. De fijnspar (Picea abies) en de grove den (Pinus sylvestris) zijn de eerste bomen die aan de zaadbank zijn toegevoegd. Deze bomen zijn commercieel en ecologisch gezien belangrijke soorten voor de noordelijke regio. De bank bewaart nu 218 zaden van de twee soorten.

Doomsday Vault

Wereldzaadbank op Spitsbergen.
Wereldzaadbank op Spitsbergen.

De Wereldzaadbank heeft als doel de zaden van (voedsel)gewassen op te slaan. Zelfs als het gewas in de buitenwereld uitsterft, bijvoorbeeld door klimaatverandering, blijven de soorten zo veilig bewaard in de bank. De zaadbank, gevestigd op het Noorse eiland Spitsbergen, staat ook wel bekend als de Doomsday Vault of Ark van Noach. De plek bevindt zich diep in een berg, op 130 meter boven het zeeniveau, zodat de zaden ook veilig zijn voor een zeespiegelstijging. De zaadbank bevat inmiddels 840.000 gewassoorten.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Genetische diversiteit

Naast het veiligstellen van de gewassen, stelt de bank wetenschappers in staat langetermijnveranderingen in de genetische diversiteit van de soorten in kaart te brengen. Het oudste zaadje van de net toegevoegde boomsoorten stamt uit 1938.

Nieuwkomelingen

Er zijn ook andere nieuwkomelingen in de zaadbank. De Amerikaanse overheid leverde onder andere zaden van de sojaboon, gerst en granen. Onderzoeksorganisatie AfricaRice leverde verschillende soorten rijst. Ook wilde tomaten, onder andere van de Galapagoseilanden, maken nu deel uit van de zaadbank.

Lees ook: