Canadese onderzoekers hebben een manier gevonden om injecties pijnloos te maken. Een apparaatje dat trilt en druk uitoefent op de huid, kan een prik van een naald verzachten.

Wikimedia Commons/Biggishben
Kan de prik pijnloos worden?
Wikimedia Commons/Biggishben

De wetenschappers presenteren hun vondst op het jaarlijkse congres van de American Society of Anesthesiologists. Hun voorstel is om voor de prik een apparaatje op de huid te zetten dat trilt en drukt. Dat zou in de huid de ‘poort’ sluiten die pijnsignalen naar het brein stuurt, zodat de injectie pijnloos verloopt. Daarnaast zouden de prikkelingen voor afleiding zorgen.

Tijdens hun onderzoek prikten de wetenschappers 21 volwassenen met een plastic naald die de huid niet penetreerde, maar wel de pijnsensatie gaf. Zij prikkelden de huid, voorafgaand aan de injectie, met verschillende mate van druk, trillingen, kou en hitte. Twintig seconden druk en trillingen bleken het meest effectief om de pijnsensatie te onderdrukken. De onderzoekers willen hun onderzoek herhalen bij kinderen, omdat de pijnervaring voor jonge mensen anders kan zijn.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Fobie voor de prik

De vondst kan een uitkomst zijn voor wie een flinke angst heeft om een spuitje te halen – wat volgens de onderzoekers voor maar liefst  een op de tien mensen geldt. Een pijnloze prik kan bevorderlijk zijn voor de gezondheid (bijvoorbeeld voor mensen die geen vaccinaties durven te halen), maar kan bijvoorbeeld ook leiden tot meer bloeddonoren.

Lees ook: