Brussel (B) – In Brussel gaat vandaag het BeWiSe-netwerk van start. Meer vrouwen op hoge posities in de wetenschap luidt de ambitieuze doelstelling van de organisatie.


Hoogopgeleide Belgische vrouwen hebben zich verenigt in het BeWiSe-netwerk ('Belgian Women in Science'). Net als in andere Europese landen zijn ook in België vrouwen op hoge posities binnen de academische wereld dun gezaaid. In België is zo'n acht procent van de professoren vrouwelijk, in Nederland zes procent. Door het verbeteren van de internationale contacten en het organiseren van bijeenkomsten hoopt de organisatie het aantal vrouwelijke wetenschappers aan de universiteit en in het bedrijfsleven te vergroten en de communicatie tussen de verschillende vrouwenorganisaties in Europa te verbeteren.
De werkgroep Vrouwen en Wetenschap van de Europese Commissie, de zogenaamde Helsinki-groep, presenteerde in juni 2002 de laatste statistieken over seksediscriminatie binnen de universiteit. De cijfers spreken voor zich: in België is het vrouwelijk aandeel binnen de professoren zo'n acht procent, in Nederland zelfs maar zes procent. Polen en Finland zijn de koplopers wat betreft het gelijke-kansen-beleid binnen de universiteit, hier is respectievelijk zeventien en twintig procent van de professoren vrouw. Ook deze percentages zijn laag in vergelijking met het aantal vrouwelijke studenten. Uit cijfers van de Europese Unie blijkt dat inmiddels meer dan de helft van de studenten in Europa van het vrouwelijk geslacht is.

Sabrine Caspers