Diemen (NL) – De zestiende Wetenschap en Techniek Week gaat op 6 oktober van start. Een overzicht van interessante activiteiten.


Op 6 oktober begint alweer de zestiende Wetenschap en Techniek Week. Ruim tweehonderd musea, universiteiten, kenniscentra, laboratoria, voedingsmiddelenleveranciers, bibliotheken en sterrenwachten organiseren van 6 tot en met 14 oktober een scala aan activiteiten rond het thema: voeding.
Zondag 7 oktober is de Nationale Wetenschapsdag: dé dag waarop wetenschappelijke instellingen hun deuren openen voor het publiek.
Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine zet alvast een aantal interessante activiteiten op een rijtje.

– De opening van de week vindt plaats in de Botanische Tuin van de TU Delf. De TU Delft zal de rest van de week vooral aandacht besteden aan aardwetenschappen en geodesie. Dit is de wetenschap die zich bezighoudt met het bepalen van de grootte en de vorm van een gedeelte van het aardoppervlak.

– Bij de Universiteit Leiden is vooral aandacht voor de wetenschap achter de voeding. Verschillende laboratoria besteden aandacht aan onder andere cholesterol, de natuurkunde van het koken, en de overeenkomst tussen verf en boter.

– De Universiteit Twente besteedt ondanks het thema voeding veel aandacht aan internet en computers. Techno Activity Center Da Vinci, dat verbonden is aan de UT, heeft een tentoonstelling over zelfdenkende en lerende computers en apparaten.

– Op de Katholieke Universiteit Brabant worden verschillende lezingen gehouden. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld: alcoholverslaving, voedseltaboes, smaakervaring, duurzame landbouw en de toekomst van de Nederlandse veeteelt. Daarnaast is er een interactief programma waarbij bezoekers tijdens een forumdiscussie hun eigen mening kunnen laten horen over verschillende, aan voedsel gerelateerde onderwerpen.

– In Utrecht staat de appel centraal. De appel is de populairste vrucht in Nederland en nog dagelijks onderwerp voor (wetenschappelijk) onderzoek. Bij de Universiteit Utrecht is naast appels ook aandacht voor demonstraties en het zelf doen van experimenten.

– Het terrein van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica staat van de Universiteit van Amsterdam niet alleen in het teken van voeding. Dit jaar staat de honderdste verjaardag van de Nobelprijs voor prof dr J.H. van 't Hoff centraal.

ASTRON (Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland) zet zondag 7 oktober zijn deuren open. Zowel de radiosterrenwacht in Westerbork als de sterrenwacht in Dwingeloo zijn geopend voor gasten.

– Ook het Museum voor Communicatie besteedt aandacht aan voedsel. Maak bijvoorbeeld zelf een verpakking voor spruitjes met een microfoontje dat zegt tot wanneer de spruitjes houdbaar zijn, of een verpakking voor aardbeienlimonade in een zak met daarop een geurstripje.

– Voor de liefhebbers van Fries voedsel organiseert de Fryske Akademy een avondprogramma over voeding in Frieslân.

Meer informatie is ook te vinden bij de Stichting Weten

Marijn Sandtke