Brussel (B) – Van zaterdag 21 oktober tot en met zondag 29 oktober 2000 staat wetenschap in de kijker in Vlaanderen. Onder het centrale thema weten=kunnen openen universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen hun deuren voor het grote en het kleine publiek. De week wordt in het weekend van 21 en 22 oktober gelanceerd met een groots wetenschapsfeest in Oostende.


‘Wat kan er in een nanoseconde allemaal gebeuren?’, ‘Mijn computer begrijpt mij niet!’, ‘Waarom blijft een vliegtuig in de lucht?’, ‘Wat zit er in een aspirientje?’; het komt allemaal aan bod in de Vlaamse Wetenschapsweek. Alle takken van de wetenschap dragen hun steentje bij tot dit initiatief van minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor wetenschapsbeleid. De week, die maar liefst negen dagen duurt, wordt mede georganiseerd door Technopolis, het wetenschapsdoe-centrum in Mechelen.

Het wetenschapsfeest
Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober vindt in het Media Center te Oostende het wetenschapsfeest plaats. Het wordt een bruisende familiehappening waar jong en oud kunnen ‘zappen’ door wetenschappelijk Vlaanderen. Er zijn shows en zelfs theater- en circusvoorstellingen. Die zullen bewijzen dat het uitleggen van wetenschappelijke principes boeiend, plezierig en grappig kan zijn. De kleinsten kunnen de handen uit de mouwen steken in de wetenschapsknutselhoek, terwijl anderen hun gading vinden op de wetenschapsmarkt. Ze kunnen bijvoorbeeld de Brabantse trekpaarden aanmoedigen die het experiment met de Maagdenburgse halve bollen zullen overdoen. Verder zijn er honderden stands van wetenschappelijke instellingen en onderwijscentra met verbluffende interactieve experimenten en demonstraties.

Wetenschap in de kijker
Vanaf 23 tot en met 27 oktober kruipen meer dan 25.000 scholieren van 14 tot 18 jaar oud in de huid van de wetenschapper. Bij vierhonderd onderzoeks- en onderwijsdepartementen, verspreid over alle Vlaamse universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen, kunnen zij terecht om onder begeleiding van wetenschappers te onderzoeken, te experimenteren, te berekenen en te filosoferen.

Te weinig wetenschappers in opleiding
Volgens de organisatoren is de week een kans voor scholieren om de onderzoekswereld beter te leren kennen. Jongeren moeten opnieuw geënthousiasmeerd worden door wetenschap en technologie. Ze moeten nieuwsgierig worden naar het hoe en het waarom van de dingen. Kortom interesse wekken is de eerste doelstelling van deze wetenschapsweek. Misschien kiezen er dan meer mensen voor een wetenschappelijke opleiding, want vooral in de positieve wetenschappen verschrompelde het aantal studenten onrustbarend.

Peter Raeymaekers

Meer informatie:

Technopolis
Wetenschapsfeest
Wetenschap in de kijker