Worchester, Massachusetts (VS) – Een Amerikaanse wiskundige ontwikkelde een simulatiemodel waarmee toeristen de meest rustige gebieden op de Colorado River in de Grand Canyon kunnen voorspellen.


Het zal je maar gebeuren dat je enorm stoer aan het wildwatervaren bent in de Grand Canyon en daar een hele sloot toeristen tegenkomt. Weg is de rust en het gevoel midden in de natuur te zijn. Wiskundige Catherine Roberts van het College of the Holy Cross maakte een wiskundig model dat het gedrag van wildwatervarende toeristen beschrijft. Hiermee kun je van tevoren voorspellen waar je je rustig alleen op de wereld kunt voelen.
Jaarlijks bezoeken een dikke twintigduizend mensen de Colorado River in de Grand Canyon. Daar bevaren zij het wilde water op motorbootjes, kano's of vlotten. Ook lopen er in het natuurpark enkele duizenden gidsen, onderzoekers en stafmedewerkers rond. Met de aanwezigheid van al deze mensen is er niet echt meer sprake van een ongerept natuurgebied.

De Colorado River is een gewilde vakantiebestemming

Roberts ontwikkelde op basis van logboeken van 487 expedities die in 18 maanden in het gebied plaatsvonden een model dat voorspelt waar de meeste toeristen heen zullen gaan. Zogenaamde agenten bevolken het simulatieprogramma en maken beslissingen over de richting die ze inslaan in het gebied. De agenten zijn geprogrammeerd om de aanwezigheid van andere mensen te vermijden en te leren van eerdere ervaringen. Roberts testte haar model door de voorspellingen te vergelijken met bewegingen van toeristen en paste het model aan totdat het hetzelfde algemene gedrag bepaalde.
Dit soort op agenten gebaseerde modellen gebruikt men al om verkeersstromen in steden te voorspellen. Roberts toont nu aan dat simulaties ook subtieler menselijke gedrag kunnen voorspellen.

Sonja Jacobs