Notre Dame, Indiana (VS) – Een Amerikaanse post-doc lost één van de moeilijkste wiskundige problemen op: een elliptische curve discrete logaritme.


Post-doc Christopher Monico heeft een wiskundig probleem opgelost, zo bericht de Amerikaanse University of Notre Dame. Geen opzienbarend nieuws zou je zo denken. Monico's probleem was echter niet het eerste de beste. Nu hij de oplossing voor het probleem heeft gevonden, is het vraagstuk het moeilijkste elliptische curve discrete logaritme (ECDLP) dat ooit is berekend.
ECDLP's spelen een belangrijke rol in de beveiliging van dataverkeer via internet en draadloze apparaten als mobiele telefoons of organizers. Beveiligingsfirma Certicom uit Toronto had een wedstrijd uitgeschreven met tienduizend dollar prijzengeld voor diegene die de ECDLP, de basis voor hun beveiligingssysteem, kon oplossen.
Net als het programma SETI@home, dat zoekt naar signalen van buitenaards leven, maakte Monico gebruik van de vrije rekenruimte van vele computers om zijn berekeningen uit te voeren. Het kostte in totaal 549 dagen en 10.308 leden om de oplossing voor zijn wiskundige vraagstuk te berekenen. De homepage die Monico voor zijn project had opgestart, werd meer dan 235.000 keer bezocht.
De wizzkids die zelf de oplossing voor het probleem willen vinden, kunnen met deze breinbreker aan de slag: er zijn twee punten P en Q in dezelfde subgroep van een bepaalde elliptische curve. Vindt de waarde voor k, zodat
Q = k P. Als je het goed berekent kom je op k = ddd09fd44accb22abbebc0917c. Maar als je base-10 gebruikt luidt het antwoord logischerwijs k = 28118384031601949668207954530684.

Sabrine Caspers