Utrecht (NL) – Vandaag, 24 januari 2001, openen minister-president Kok en onderwijsminister Hermans het Europese jaar van de Talen. Met vele activiteiten wordt in 2001 het belang van meertaligheid benadrukt.


‘Talen openen deuren’ luidt de slogan van het jaar. De Europese Commissie en de Raad van Europa besloten tot het talenthema om een brede talenkennis bij de Europeanen te stimuleren. Want met alleen Engels kom je er niet, vinden ze.
De meest gesproken taal in de Europese Unie is niet Engels, maar Duits. Een kwart van de EU-inwoners heeft Duits als moedertaal. Frans, Italiaans en Engels komen op de tweede plaats met elk zestien procent. Meerdere talen kunnen spreken komt van pas met vakantie maar ook tijdens werk. Het Nederlands bedrijfleven loopt per jaar miljarden guldens mis door ontoereikende talenkennis. Op de website van Jaar van de Talen kun je je eigen communicatieve vaardigheiden toetsen. Hierbij ligt de nadruk op ‘handelstaal’. Welke opmerking is beleefd en welke kun je echt niet maken om te zeggen? De Engelse test is nog wel te doen. De meeste Nederlandstaligen zullen waarschijnlijk problemen hebben met de Spaanse, Italiaanse en Duitse testen.
De eerste activiteiten rond het thema talen (zoals demonstraties, trainingen en testen) zijn deze week in Utrecht op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT). Een lijst met congressen, televisie-uitzendingen, wedstrijden en andere toekomstige activiteiten staat op de website. De officiële opening van het Europese jaar van de Talen is vanmiddag in Utrecht.

Irene Husmann