Diemen (NL) – Er bestaan grote verschillen tussen Europese landen in resistentie van bacteriën tegen de gebruikelijke antibiotica. Dit blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie.


Een infectie oplopen door de Streptoccus pneumoniae kan je beter overkomen in Finland dan in Spanje. De longontsteking, hersenvliesontsteking of middenoorontsteking die de bacterie veroorzaakt, is in Finland tenminste nog te genezen met normale antibiotica. Uit een studie van het European Antimicrobial Resistance Surveillance System (EARSS) blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen Europese landen in de resistentie van de bacterie tegen bijvoorbeeld penicilline.
Het aantal resistente bacteriën per land correleerden de onderzoekers met de hoeveelheid verkochte antibiotica per inwoner van dat land. Er bestaat een duidelijk verband tussen de gegevens: hoe meer antibiotica er in een land wordt voorgeschreven, des te meer resistente soorten bacteriën er ontstaan. Zo is in Spanje 34 procent van de Streptoccus pneumonia bacteriën al resistent tegen penicilline, terwijl dat in Finland maar vier procent is.
In verschillende Europese landen zijn er inmiddels al plannen gelanceerd om het onnodige voorschrijven van antibiotica – en daarmee het stimuleren van de evolutie van resistente bacteriën – tegen te gaan.

Sonja Jacobs