Elk huis heeft een uniek micromilieu van bacteriën, dat afhankelijk is van wie er wonen. Dat betekent ook dat huisgenoten dezelfde bacteriën met zich meedragen, en dat ze de bacteriepopulatie zelfs kunnen overhevelen naar een nieuwe stek.

Zelfs een hotelkamer is na een dag overgenomen door de unieke bacterie-verzameling van de bewoners. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers in een publicatie in Science. Hun onderzoek maakt deel uit van het Home Microbiome Project.

Proefgroep

Wel zo gezellig. Bacteriën verhuizen met een gezin mee naar hun nieuwe stek.  Bron: Wikipedia
Wel zo gezellig. Bacteriën verhuizen met een gezin mee naar hun nieuwe stek.
Bron: Wikipedia

De onderzoeksgroep bestond uit zeven gezinnen van in totaal 18 mensen, 3 honden en een kat. De proefpersonen leverden zes weken lang dagelijkse bacterie-monsters in van hun handen, voeten en neuzen, maar ook van hun meubilair en deurklinken. Drie gezinnen verplaatsten tijdens deze meetperiode. Twee gingen naar een nieuw huis en het derde gezin verbleef tijdelijk in een hotelkamer.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Het micromilieu van (miljoenen!) bacteriën bleek uniek voor elk huishouden. Dit milieu beweegt met de bewoners mee na een verhuizing. Dat gebeurt razendsnel: na een dag zijn de bacteriën al in het nieuwe huis genesteld.

Neus-bacterie

Huisgenoten deelden ook onderling veel bacteriën. Vooral de bacteriën op handen en voeten waren vergelijkbaar. De grootste bacterie-variatie vonden de onderzoekers in de neuzen van de proefpersonen.

Lees ook: