Maanrover Yutu, die begin dit jaar met mechanische problemen kampte, blijkt toch nog te functioneren. De Chinese ruimtevaartorganisatie publiceerde een maanpanorama dat door de rover is gemaakt.

Links is maanlander Chang'e te zien. Rechts staan de sporen van Yutu in de maanbodem.
Links is maanlander Chang’e te zien. Rechts staan de sporen van Yutu in de maanbodem.
Bron: CCTV/YouTube

‘Stervende Yutu tweet zijn afscheid’, schreven we afgelopen februari. Gelukkig bleek de zwanenzang toch wat prematuur. De maanrover is weer actief, en onthulde afgelopen week een mooi maanpanorama.

De rover kwam in de problemen toen hij twee weken lang aan de donkere zijde van de maan verbleef. De temperatuur zakte daar tot zo’n -150°C. Om dat te overleven, moest de rover zijn zonnepanelen naar binnen vouwen. Volgens de ruimtevaartorganisatie was dat niet goed gebeurd, waardoor de kou binnendrong tot de gevoelige meetinstrumenten van de rover.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Deze week verraste de rover ons echter met een panorama. Daarop is de Chang’e-lander te zien die de maanrover naar de maan bracht. Ook zijn de sporen van Yutu zelf te zien, in de bodem van Mare Imbrium.

Het contactsignaal van Yutu is ook weer in orde, tweette UHF Satcom, een organisatie die verschillende radiofrequenties van satellieten in de gaten houdt. De lander Chang’e laat echter niet meer van zich horen:

Lees ook: