Voor update op 4 februari 2014: scroll naar beneden
__________________________________________________________
De Chinese maanrover Yutu kampt met mechanische problemen. Mogelijk komt daardoor de hele maanmissie van China in het gedrang. Dat rapporteert Xinhua, de officiële staatspers van China.

Volgens de Chinese blog die Yutu’s activiteiten op de voet volgt, werkt het Yutu-team momenteel aan reparaties. Deze moeten redelijk vlot gebeuren, gezien de rover binnenkort een lange maannacht moet doorstaan. Twee weken lang zal de rover zich aan de donkere zijde van de maan bevinden. De temperatuur zal zakken tot zo’n -150°C.

Vouwproces

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Het maanwagentje Yutu kampt met problemen.
Het maanwagentje Yutu kampt met problemen.

Om zich goed op de nacht voor te bereiden, moet de maanrover een kort stappenplan volgen. Een van zijn zonnepanelen moet in de richting van de zonsopgang draaien. Vervolgens moet Yutu zijn cameramast en zijn antenne naar binnen vouwen. Ten slotte vouwt een ander zonnepaneel over de andere onderdelen heen, waardoor de boel is afgesloten. Een radioactieve bron zal de onderdelen warmhouden tijdens de ijskoude maannacht.

Wellicht is het Yutu niet gelukt zijn zonnepanelen succesvol naar binnen te vouwen. Als de Chinese ruimtevaartorganisatie dat probleem niet snel oplost, zullen Yutu’s onderdelen worden blootgesteld aan de kou. Dat kan permanente schade opleveren.

Het is echter onduidelijk of dat inderdaad het probleem is waar Yutu mee kampt. De Chinese staatspers heeft geen verdere details gegeven. Zij meldden alleen dat de problemen ontstonden dankzij het ‘gecompliceerde oppervlak van de maan’.

__________________________________________________________

Update, 4 februari

Stervende Yutu tweet zijn afscheid

Inmiddels lijkt het erop dat de rover onherstelbare schade heeft opgelopen. Yutu bleek niet in staat om een van zijn twee zonnepanelen naar binnen te vouwen, waardoor zijn andere onderdelen niet beschermd waren tegen de kou van een lange maannacht. In het beste geval kan Yutu nog wel rondrijden, maar zullen de meeste wetenschappelijke instrumenten geen gegevens meer verzamelen.

Zwanentweet
Yutu lijkt ‘zelf’ niet optimistisch over zijn lot. De rover liet van zich horen via zijn onofficiële account op social network Weibo, de Chinese versie van Twitter. De officiële nieuwskanalen die over Yutu’s lot rapporteren namen de berichten over.

‘Ik ben me ervan bewust dat ik de maannacht misschien niet overleef’, schreef Yutu toen de problemen aan het licht kwamen. Later meldde de rover: ‘Ook al eindigt deze reis vroeger dan gepland, ben ik niet bang. Ook als ik niet gerepareerd wordt, heb ik mijn baasjes van waardevolle informatie en ervaring voorzien.’ Als zwanenzang schreef de rover: ‘De zon is onder en de temperatuur wordt snel lager. Ik ben niet verdrietig. Ik heb een avontuur meegemaakt, en als elke held ben ik tegen een probleem aangelopen.’ De rovers sloot af met de woorden Goodnight, Earth. Goodnight, humanity.

Lees ook: