Maanpanorama: Chang’e 3 lander in Out of this World

Afgelopen december bereikte de Chinese maanlander Chang’e 3 het maanoppervlak. Toen haar deuren openden, rolde het maanwagentje Yutu naar buiten. Yutu heeft inmiddels de eerste meters afgelegd. Intussen kijkt lander Chang’e haar ogen uit. Althans, Chang’e neemt volop foto’s van het uitzicht op de kraterrijke, verlaten maanomgeving.

Het resultaat mag er wezen – nog nooit kregen we zo’n mooie beelden van onze naaste buur te zien. Dat is ook geen wonder, gezien de laatste keer dat de mensheid een voertuig op maan plaatste in 1976 was. De cameratechniek is sindsdien flink verbetert.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Het is dan ook voor het eerst dat een maanlander ons trakteert op zo’n prachtig maanpanorama als hierboven. Het panorama is samengesteld door fotograaf Andrew Bodrov. Als je goed kijkt zie je talloze kraters, de maanrover Yutu, en de aarde in de verte.

Chang’e is overigens vernoemd naar een maangodin uit de Chinese mythologie. Yutu is haar huisdier, een konijn die op de maan woont.

Lees ook: