Sinds het begin van de week is de zon bijzonder actief, zo laat Nasa weten. Op 27 en 28 oktober ontsnapten indrukwekkende zonnevlammen aan haar oppervlak.

Een zonnevlam die in de zware X-klasse valt. Deze vlam vertoonde zich op 28 oktober, om 02.03 uur. Bron: Nasa/SDO
Een zonnevlam die in de zware X-klasse valt. Deze vlam vertoonde zich op 28 oktober, om 02.03 uur.
Bron: Nasa/SDO

Eens in de elf jaar piekt de zonneactiviteit, en het lijkt erop dat de zon dat maximum binnenkort weer bereikt. De afgelopen dagen hebben krachtige zonnevlammen plaatsgevonden. Deze vlammen zijn het gevolg van explosies op het oppervlak van de zon, waarbij veel straling vrijkomt.

Naast talloze ‘gewone’ vlammen, vonden de afgelopen week ook drie X-klasse-vlammen plaats. Astronomen schrijven de letter X alleen toe aan de allerkrachtigste zonnevlammen.

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’
LEES OOK

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’

Sera Markoff werkte mee aan de iconische eerste foto van een zwart gat. Haar volgende doel: bewegende beelden van zwarte gaten.

De vlammen gingen gepaard met zonnewind en plasmawolken die aan het zonoppervlak ontsnapten. Deze wolken bestaan voornamelijk uit geladen deeltjes, zoals protonen en elektronen. Als deze wolken de atmosfeer bereiken, zorgen ze voor prachtig poollicht. Maar daarnaast kan al die zonneactiviteit ook een negatief effect hebben. De geladen deeltjes kunnen communicatiesignalen van satellieten flink in de war schoppen.