Een siliconenrobot heeft een duik in de Marianentrog overleefd. Op deze diepte, 10.900 meter onder het zeeoppervlak, heerst een verpletterende druk waar alleen de sterkste ontwerpen tegen bestand zijn.

De zachte robot kan leiden tot de ontwikkeling van lichtere en wendbaardere duikboten. Het ontwerp van de robot is gebaseerd op zogeheten slakdolven, een familie van vissen die ondanks hun zachte lichaam tot de diepst levende soorten behoren. De vissen zijn waargenomen op diepten van meer dan 8000 meter.

De onderwaterrobot lijkt een beetje op een mantarog. Hij is 22 centimeter lang en heeft een spanwijdte van 28 centimeter. De robot is gemaakt van siliconenrubber.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Verspreide elektronica

Zijn elektronische componenten zijn over het hele lichaam verspreid. Dit in tegenstelling tot de meeste duikrobots, waarbij alle elektronica is gemonteerd op een centrale printplaat. Het team dat de robot maakte, koos voor dit ontwerp omdat de verbindingen tussen componenten op starre printplaten bij druktests het zwakste punt bleken.

De robot heeft twee flapperende vleugels die lijken op de vinnen van een slakdolf. De vinnen buigen tot een hoek van 6,3 graden en duwen zo de robot door het water. Ze worden aangedreven door kunstmatige spieren, die zijn gemaakt van een geleidend polymeer dat samentrekt wanneer er elektrische stroom door beweegt.

Proef op de som

De robot is ontworpen door een team onder leiding van werktuigbouwkundige Guorui Li van de Zhejiang University in China. Hij is bedoeld voor diepzee-onderzoek. Als ultieme test werd hij aan een gewone duikboot vastgemaakt en daalde hij af in de Marianentrog. Deze trog is met een gemiddelde diepte van 11 kilometer de diepste plek in de oceaan die we kennen. De robot heeft de test doorstaan: 45 minuten lang bewogen de vinnen naar behoren.

Eerder was de robot zonder duikbootbegeleiding getest in de Zuid-Chinese Zee. De robot zwom toen met snelheden van meer dan 5 centimeter per seconde op 3224 meter diepte.

Zodra de coronabeperkingen zijn opgeheven, zullen vervolgtests in de Marianentrog worden uitgevoerd.

zachte robot
De zachte duikrobot. Beeld: Guorui Li