McMurdo Sound (Antarctica) – Zeehonden met een camera op hun hoofd helpen biologen bij het bestuderen van het gedrag van vissen.


Wetenschappers van McMurdo Station op Antarctica gebruiken de ene mariene soort om hen te helpen de andere te bestuderen. Ze rusten Weddellzeehonden uit met de modernste onderwatercamera's voor het vastleggen van het gedrag van vissen.
Het bijzondere veldwerk leidt tot een schat aan data omtrent de verspreiding en het gedrag van belangrijke Antarctische vissoorten. Sommige van deze soorten waren totnogtoe zeer moeilijk te bestuderen, omdat ze snel zwemmen en op grote diepten of ver onder het pakijs leven. Eerdere resultaten waren altijd gebaseerd op indirecte data, zoals de vangsten van vissersboten en de maaginhoud van roofdieren. De camera's en dataloggers die de zeehonden op hun rug meedragen, leveren echter 'live'-data op die iets zeggen over de leefwijze en de verspreiding van de vissen. Ook kunnen de wetenschappers bekijken hoe de vissen op elkaar en op roofdieren reageren.
“Door deze nieuwe informatie moeten we nu heel wat opvattingen herzien”, aldus dr Lee Fuiman, lid van het onderzoeksteam en verbonden aan de University of Texas. “We weten nu dat deze vissen hun voedsel veel dieper zoeken dan we voorheen dachten. Sommige opnamen werden gemaakt op meer dan vierhonderd meter diepte. Ook weten we nu dat de vissen meestal lichtintensiteit gebruiken als dieptemeter. In de donkerte onder het dikke pakijs moeten ze zich echter ergens anders op baseren. Daar doen we nog onderzoek naar.”
De wetenschappers denken dat hun 'seal cam'-technologie ook elders goed toegepast kan worden. Fuiman: “Er zijn overal ter wereld vissen en ongewervelden die je anders nooit in hun natuurlijke omgeving zou kunnen bestuderen.”

Nienke Beintema