Diemen (NL) – Opnieuw tonen Europese botstesten aan dat auto's veiliger worden.


Volgens de nieuwste Europese botsproeven is de Renault Espace IV de veiligste auto. Bij de presentatie van de nieuwste metingen uitgevoerd door Euro NCAP kregen maar liefst zes auto's vijf sterren, wat het totaal aantal vijfsterrenauto's op twaalf brengt. Toen het Europese samenwerkingsverband in 2000 een vijfde ster toevoegde aan het beoordelingssysteem, twijfelden vele fabrikanten nog of vijf sterren wel haalbaar was.

De andere auto's met vijf sterren voor veiligheid zijn de Saab 9-5, BMW X5, Peugeot 807, Toyota Avensis en Volvo XC90. Bij de metingen test men, met als inzittenden peperdure 'crashtest dummies', niet alleen de gevolgen van een frontale botsing bij 64 kilometer per uur, maar ook die van een aanrijding van opzij met een snelheid van vijftig kilometer per uur. Een zijwaartse botsing tegen een starre paal gaat na hoe goed de hoofdbescherming is. De laatste jaren onderzoekt Euro NCAP ook de gevolgen van een aanrijding voor voetgangers.
Naast de MG TF heeft nu ook de Volkwagen Touran drie sterren voor de voetgangersveiligheid gehaald. Hogere scores daarvoor zijn er nog niet uitgedeeld.
Euro NCAP hoopt dat hun metingen het publiek bewust maakt van het belang van veiligheid en fabrikanten aanzet tot nog betere ontwerpen. Het lijkt te helpen. De nieuwste vijfsterrenauto's voldoen allemaal aan de Euro NCAP-eisen voor een systeem dat inzittenden erop wijst dat ze de veiligheidsgordel moeten omdoen. Dat is uiterst nuttig, want als mensen de gordels vergeten zijn al die andere geavanceerde verbeteringen van de veiligheid voor niets geweest.

Erick Vermeulen