Tijdens de piek van de meteorenzwerm de Lyriden heb je overal ter wereld een behoorlijk goede kans om vallende sterren te zien. Dit jaar valt de piek in de vroege uren van 22 en 23 april. De meteorenregen is extra goed zichtbaar, omdat de piek bijna samenvalt met een nieuwe maan.

De Lyriden-meteorenregen is een van de beste kansen om vallende sterren te zien. Dit verschijnsel ontstaat doordat de aarde door een spoor van stof en gruis vliegt. Dit jaar is hij gemakkelijker te zien dan normaal. Door de nieuwe maan op 19 april is er geen storend maanlicht. Dit betekent dat je een goede kans hebt om vallende sterren te zien tijdens de piek van de bui, in de vroege uren van 22 en 23 april, en in de dagen ervoor.

Wat zijn de Lyriden?

Meteorenzwermen worden veroorzaakt door wolken van stof en gruis die in het kielzog van kometen achterblijven. Wanneer de aarde op haar weg rond de zon door zo’n wolk vliegt, komen de kleine stof- of steenkorrels met zo’n hoge snelheid in de atmosfeer terecht dat ze door de wrijving met de lucht verbranden. Dit veroorzaakt een flits die langs de hemel trekt.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

De Lyriden worden veroorzaakt door de komeet C/1861 G1, ook bekend als Thatcher. Thatcher is in 1861 ontdekt en doet er 415 jaar over om een rondje om de zon te maken.

Wanneer kan ik het beste kijken?

De bui wordt verwacht tussen 15 en 29 april van dit jaar en bereikt zijn hoogtepunt op 22 en 23 april. Dit weekend geen tijd om omhoog te kijken? Geen zorgen, de aarde brengt jaarlijks een bezoekje aan deze meteorenzwerm.

Waar komt die naam Lyriden vandaan?

Meteorenregens worden genoemd naar het punt aan de hemel waar de meteoren vandaan lijken te komen. In dit geval is dat het sterrenbeeld Lyra (de Lier), met daarin de heldere ster Vega.

Waar kan ik de Lyriden zien?

Als je op het noordelijk halfrond bent, zoek dan naar het sterrenbeeld Lier, dat net na zonsondergang in het oosten tot noordoosten staat. Dit sterrenbeeld zal niet zichtbaar zijn vanaf het zuidelijk halfrond. Maar meteoren kunnen in alle richtingen reizen. Dus ook vanaf het zuidelijk halfrond zullen de vallende sterren zichtbaar zijn als je naar het oosten kijkt.

Hoe bekijk ik de Lyriden het beste?

Maak je niet te veel zorgen over het vinden van Vega. Laat je ogen rustig wennen aan het schaarse licht en kijk uit naar de meteoren, die als oplichtende puntjes langs de hemel schieten. Ze verschijnen en verdwijnen binnen enkele seconden en bewegen snel langs de hemel. Vanaf een donkere plek, zonder de gloed van stadslicht, zouden op het hoogtepunt van de regen ongeveer 10 tot 15 meteoren per uur te zien moeten zijn.