Het lijkt wel of de Exposieven Opruimings Dienst (EOD) een periode van topdrukte doormaakt. Van Zandvoort tot in Zeeland ruimen de militairen oude vliegtuigbommen en granaten op.

Komen er in de zomermaanden meer oude explosieven in de bodem tevoorschijn dan in andere jaargetijden? Speelt de heersende wind en waterstromen een rol, of komt het doordat meer mensen de vrije natuur opzoeken en op oude projectielen stuiten? De reactie van een woordvoerder van het ministerie van Defensie is helder: “Nu de Tweede Kamer op vakantie is, is het komkommertijd. De EOD heeft het door het hele jaar druk, in de zomer niet meer dan in de winter. Verspreid over het jaar zijn er duizenden meldingen van oude explosieven”.

Het jaargetijde kan een rol spelen voor het vinden van explosieven, maar dat gaat niet op voor de vlakke Lage Landen met hun matige klimaat. Bij het ruimen van mijnen en dergelijke in Bosnië stuiten de militairen wel op een seizoenseffect. Het smeltwater dat daar in het voorjaar als de dooi intreedt uit de bergen komt, legt explosieven bloot en verplaatst ze.

'De schaal van Richter is niet geschikt voor zware aardbevingen'
LEES OOK

'De schaal van Richter is niet geschikt voor zware aardbevingen'

De schaal van Richter is niet handig om aardbevingen mee in te delen, zegt geoloog Bernd Andeweg. Toch blijft deze schaal rondzingen.