ENSCHEDE (NL) – Een sensor in een wasmachine kan bepalen of het wasmiddel zijn werk al heeft gedaan, waarna het wasprogramma zich aanpast.


Wasmachines worden steeds zuiniger, maar het kan nog veel beter. Geert Langereis, begin april gepromoveerd aan de Universiteit Twente, ontwikkelde een sensor die de chemische toestand van de was kan bepalen. Normaal draait de wasmachine een standaardprogramma met de hoeveelheid wasmiddel die je zelf toevoegt, maar in de toekomst wordt het waarschijnlijk een ander verhaal.

De sensor zendt een elektrisch signaal uit naar het waswater. De weerkaatsing van het signaal vertelt de sensor hoe goed het water stroom geleidt. In het begin van het wasprogramma betekent dat hoe hard het water is, dus hoeveel wasmiddel in de eerste instantie nodig is. Later vertelt de geleidbaarheid de sensor hoeveel vuil en wasmiddel nog in het water zit. Is de was schoon, dan heeft nogmaals spoelen geen zin en dat gebeurt dan ook niet. Door het 'wassen op maat' gebruikt de wasmachine minder water, wasmiddel en energie.

Het zal nog even duren voordat de sensor in wasmachines zit, want er zijn nog allerlei praktische problemen. Een voorbeeld van zo'n probleem is het in plastic inpakken van de sensor, waarbij de sensor wel, maar de draadjes niet met water in contact komen. Het oplossen van zulke problemen lijkt eenvoudig, maar het kan net zo lang duren als het ontwikkelen van de 'laboratoriumversie' tijdens het promotie-onderzoek.

RL