Vijf rauwe eieren. Met dooier. In de legendarische boksfilm Rocky uit 1976 klokte acteur Silvester Stallone die moeiteloos achterover. Sindsdien heeft schrik voor salmonella, cholesterol en avidine een schaduw gelegd over eierlekkernijen in het algemeen en de klassieke krachtcocktail in het bijzonder. In hoeverre is dat terecht? Journalist Sebastiaan van de Water zoekt uit wat de wetenschap zegt over de optimale consumptievorm en dosering van eieren.

Zijn Rocky’s cocktails geen recept voor een salmonella-infectie?

Welnee. Salmonella is een mooi voorbeeld van uit de hand gelopen risicoperceptie. Laat een gemiddeld persoon komend jaar honderden rauwe eieren wegklokken en de kans dat die met buikgriepverschijnselen op bed komt te liggen, blijft klein. Sinds de grote piek van de salmonellaproblematiek midden jaren negentig, toen kinderen op hun vingers werden getikt als ze van taartdeeg dreigden te snoepen, hebben kipvaccins en hygiëne­regels het aantal ei­gerelateerde salmonella-infecties met ruim 90 procent doen ­kelderen. Het Voedingscentrum schatte enkele jaren geleden dat nog maar 3 op de 10.000 eieren in Nederland salmonellabacteriën bevat. De Amerikaanse Centers for Disease Control houden het op 1 op de 20.000 in de Verenigde Staten.

Dit is een premium-artikel

Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.

InloggenBekijk aanbod