Als je naar goed voorbeeld van Popeye op z’n tijd wat blikken spinazie wegwerkt, kun je net zulke sterke spieren ontwikkelen als de potige zeebonk. Zou het echt? Nee, helaas niet, schrijft voedseljournalist Hans Kraak in zijn boek 77 feiten en fabels over onze voeding. Spinazie blijkt helemaal niet zoveel nuttig ijzer te bevatten als de tekenfilm is doet geloven.

Voeding omslagZo neemt Kraak nog 76 andere voedingsmythes onder de loep, en beschrijft hij de daadwerkelijke feiten. Het boek maakt duidelijk dat over werkelijk alle denkbare facetten van voeding hardnekkige mythes rondgaan, van vetten, koolhydraten en vitamines tot mineralen en E-nummers. De wetenschap heeft vaak al lang achterhaald hoe de vork in de steel zit, maar desondanks blijken veel mythen moeilijk uit te roeien. Van veel mythes wist Kraak te achterhalen hoe ze ontstonden en maar blijven bestaan.

Kraak is in het dagelijks leven hoofdredacteur van Voeding Nu, en heeft in die positie veel voedingshypes zien komen en gaan. Met 77 feiten en fabels over onze voeding laat hij zien dat hij niet alleen flink wat voedingskennis op zak heeft, maar ook de kunst verstaat om die kennis op een toegankelijke wijze over te brengen.

Lees verder: