Wat gebeurt er als de aarde, met alles wat erop voorkomt, opeens niet meer ronddraait terwijl de dampkring de oude snelheid behoudt? Wat gebeurt er als je een honkbal probeert te raken die met 90 procent van de snelheid van het licht op je afkomt?

wat alsDat zijn de eerste twee van de zeventig absurde vragen, gesteld door zijn lezers, die Randall Munroe in Wat als? van een vaak even serieus als hilarisch antwoord voorziet. Munroe is bekend van zijn populaire internetstrip XKCD, een strip met simpele lijnpoppetjes (stick figures) en rake bètahumor.

Voorbeeld van een van de internetstrips van Randall Munroe. Kijk op XKCD.com voor meer stick figure hiilariteit.
Voorbeeld van een van de internetstrips van Randall Munroe. Kijk op XKCD.com voor meer stick figure hilariteit.

Munroe benadert de vragen in Wat als? als studiemateriaal en slaat regelmatig zelf aan het rekenen en analyseren. Op die manier ontdekt hij dat het spontaan stoppen van de aarde onder andere een wereldwijde windvlaag zal veroorzaken die sterker is dan de krachtigste tornado. De razendsnelle honkbal blijkt bovendien een catastrofale explosie te veroorzaken die ‘alles binnen een straal van zo’n anderhalve kilometer met de grond gelijk maakt.’ Het honkbalbinnenveld, inmiddels een flinke krater, belandt zo’n honderd meter achter de voormalige plek van het vangscherm.

‘Volgens regel 6.08(b) van het reglement voor de Amerikaanse honkbalcompetitie wordt de slagman in deze situatie geraakt door de worp en mag hij vrij doorlopen naar het eerste honk’, stelt Munroe. Een must voor iedere liefhebber van bètahumor.

Wat als?
Randall Munroe
Spectrum
Bestel in onze webshop

Lees ook: