‘De man bereikt – wat hij ook onderneemt – een hoger niveau dan de vrouw en is daarmee superieur aan de vrouw’, zo verklaarde Charles Darwin. Daar is Lucy Cooke, schrijfster van Bitch, het absoluut niet mee eens.

In Bitch haalt zoöloog Lucy Cooke talloze treffende voorbeelden uit het dierenrijk boven tafel om te laten zien dat vrouwtjesdieren minstens zo interessant zijn als de mannetjes. Hiervoor neemt ze je mee op haar wereldreis naar onder andere apenvrouwtjes op Madagaskar die over de mannetjes heersen, vrouwelijke waaierhoentjes in Californië die allesbehalve passief zijn, en lesbische albatroskoppels op Hawaï die samen de intensieve zorg voor de jongen op zich nemen.

Nadat ze besproken heeft hoe veelzijdig vrouwtjes in het dierenrijk zijn, betoogt Cooke dat we eigenlijk helemaal niet zo zwart-wit moeten denken over sekse. Sommige dieren hebben bijvoorbeeld mannelijke én vrouwelijke geslachtsklieren, of kunnen zomaar van geslacht veranderen. Dat is heel handig: of ze nu een mannelijke of vrouwelijke soortgenoot tegenkomen, ze kunnen zich altijd voortplanten.

De voorbeelden die Cooke geeft, ondersteunen telkens perfect de punten die ze wil maken. En als bonus geeft ze vaak een fascinerend feitje over het desbetreffende dier. Terwijl ze de mol erbij pakt om te melden dat een vrouwtjesmol testosteronproducerende ballen heeft, vertelt ze ook dat een vrouwtjesmol de wormen die ze vangt niet doodt maar verlamt, zodat ze niet bederven in de voorraadkast.

De enige kanttekening is dat sommige woorden en zinsconstructies in deze Nederlandse vertaling wel erg op het Engelse origineel lijken, in plaats van op soepele Nederlandse tekst. Maar verder waan je je vanaf de eerste letter in Cookes geniale brouwsel: van overtuigende bewijzen voor aanpassingen in Darwins theorieën tot avonturen die ze beleefde tijdens het dierenonderzoek, en fantastische weetjes voor op een verjaardag.