Iedereen kan de natuur ervaren, maar voor wie haar ook echt wil begrijpen, is er nu Bosrijk van Anne Sverdrup-Thygeson.

Vol enthousiasme leert de Noorse bioloog Anne Sverdrup-Thygeson haar lezers met een nieuwe blik te kijken naar het bos. In haar boek Bosrijk: Hoe bomen, mensen en andere soorten verbonden zijn brengt ze het ingewikkelde vakgebied van de ecologie naar een begrijpelijk niveau. Ze ontrafelt beetje bij beetje de complexe maar intrigerende connecties tussen wind, vuur, licht, water, vissen, insecten, schimmels, planten en meer.

Bosrijk is daarbij niet alleen een boek over de natuur, maar ook een boek over de mens. Sverdrup-Thygeson gaat meermaals in op vragen zoals: ‘Wat betekent het bos voor de mens?’ en ‘Wat betekent de mens voor het bos?’.

Het boek maakt dan ook regelmatig uitstapjes naar de geschiedenis en de mythologie. Zo gaat Sverdrup-Thygeson bijvoorbeeld in op de historische betekenis van de maretak, een parasitaire plant die magische krachten kan opleveren. Althans, dat dachten Keltische priesters en de bekende striphelden Asterix en Obelix.

Dimensies van het bos

Het boek telt bijna driehonderd bladzijden. Je zou denken dat de auteur na zoveel pagina’s over bomen een keer in herhaling valt, of dat je als lezer door de bomen het bos niet meer ziet. Maar Sverdrup-Thygeson slaagt er telkens weer in om nieuwe dimensies van het thema ‘bos’ aan te snijden. Het boek leest daardoor vlot en wordt op geen enkel moment saai. Je leert in Bosrijk bijvoorbeeld over vleesetende schimmels, de rol van de tanden van de bruine beer in het onderzoek naar antibioticaresistentie, en waarom de bever een vis is (als we de christelijke kerk mogen geloven).

Tussen alle gekke weetjes door weet Sverdrup-Thygeson ook op een luchtige manier de zwaardere thema’s rondom het bos te behandelen, zoals de gevolgen van klimaatverandering en grootschalige ontbossing. Daarbij legt ze op een heldere manier uit waarom biodiversiteit zo belangrijk is en wat het nu eigenlijk betekent als een dier- of plantsoort met uitsterven wordt bedreigd.

Bosrijk is oorspronkelijk geschreven voor Noorse lezers, en dat valt telkens weer te merken. De focus ligt namelijk vaak op de uitgestrekte Noorse bossen en de bijzondere relatie die Noren hebben met de houtindustrie. Nederlandse en Belgische lezers kunnen zich daardoor misschien soms een beetje buitengesloten voelen. Desondanks is Bosrijk een absolute aanrader voor elke leergierige lezer.