Geoloog Andrew Knoll behandelt in zijn boek De aarde: Een kleine geschiedenis de volledige geschiedenis van de aarde. Daarmee hoopt hij de onverschilligheid rond het klimaatprobleem weg te nemen.

Kleine geschiedenissen doen het goed in populairwetenschappelijk boekenland. Na het succes van Sapiens: Een kleine ­geschiedenis van de mensheid van Yuval Noah Harari en Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson is er nu De aarde: Een kleine geschiedenis van geoloog Andrew Knoll.

Geschiedenis van de aarde

Ook dit boek is uiterst veelomvattend. Knoll vertelt het volledige levensverhaal van de aarde. Hij begint zelfs helemaal bij de oerknal, om in kaart te brengen waar de bouwstenen van onze ­planeet vandaan zijn gekomen. Vervolgens behandelt hij in min of meer chrono­logische volgorde alle ­belangrijke ontwikkelingen, zoals het ontstaan van de planeet, het ontstaan van levensvormen en het ­ontstaan van de mens.

Behalve de geschiedenis van de aarde behandelt Knoll ook de geschiedenis van zijn vakgebied. Hij legt uit hoe we dankzij de studie van oeroude gesteentes te weten zijn gekomen hoe onze planeet er de afgelopen miljoenen jaren van ­binnen en van buiten uitzag. Die uitleg is helder en prettig om te lezen, mede dankzij de anekdotes, spitsvondigheden en enthousiaste landschapsbeschrijvingen van de auteur.

Klimaatonverschilligheid

Het doel van het boek is om de urgentie van het klimaatprobleem aan de kaak te stellen. Volgens Knoll is het huidige gevaar namelijk pas te bevatten als je de ­geschiedenis van de planeet goed kent. Dan weet je hoe vluchtig, kwetsbaar en ­kostbaar het leven op aarde is, en dat het elk moment voorbij kan zijn voor een ­bepaalde levensvorm.

Aan het begin en eind van het boek houdt Knoll dan ook een vurig pleidooi om de onverschilligheid rond het klimaatprobleem te laten varen. Jammer is dat hij er in de andere hoofdstukken nauwelijks op terugkomt. Daardoor is het boek toch eerder een fijne stoom­cursus geologie dan een dringende wake-upcall.

no-image
Nieuwsgierig geworden? Bestel De aarde in onze webshop, als hardcover of e-book.