De Maniac is een prachtige roman gebaseerd op het leven van wiskundige John von Neumann.

De Hongaars-Amerikaanse wiskundige John von Neumann is een van de invloedrijkste wetenschappers aller tijden. Terecht dus dat hij de hoofdrol speelt in de nieuwe roman van de Chileense schrijver Benjamín Labatut.

In De Maniac heeft Labatut de historische feiten op een meesterlijke manier aangevuld met zijn rijke fantasie. Bijzonder is de manier waarop hij het verhaal vormgeeft: je kijkt beurtelings door de ogen van familie, vrienden en collega’s van Von Neumann. Dit zorgt voor een intiem inkijkje in zijn leven, carrière en zijn bijzondere geest. Labatut beschrijft de – regelmatig duistere – gevoelens van de personages aangrijpend, en maakt prachtige vergelijkingen tussen de menselijke geest en natuurkundige fenomenen.

Von Neumann leverde baanbrekende bijdragen aan de wetenschap, van fundamentele wiskunde tot het Manhattan Project en van de opkomst van de computer tot de werking van het brein en de economie. Toch kende hij een diepgewortelde angst om vergeten te worden.

In het laatste deel van het boek laat Labatut prachtig zien hoe zijn revolutionaire ideeën over kunstmatige intelligentie voortleven in de huidige wereld, en tot een climax kwamen in de titanenstrijd van het spel go tussen de menselijke kampioen Lee Sedol en kunstmatige intelligentie AlphaGo.