In De onbekende zee schrijven de Vlaamse zeewetenschappers Colin Janssen en Jan Mees over de oceaan en alles wat daarmee te maken heeft.

We weten meer over Mars en de maan dan over de aardse oceaan. Volgens marien biologen Colin Janssen en Jan Mees, auteurs van De onbekende zee, moet daar verandering in komen.

Na een beschrijving van de geschiedenis van het oceaanonderzoek dalen Janssen en Mees met hun lezers in een denkbeeldige onderzeeër af naar de schitterende onderwaterwereld. Vervolgens zwemmen ze via het ontstaan van het aardse leven, langs de stofjes die we uit de oceaan kunnen halen om onze gezondheid te bevorderen, naar de schade die de mens veroorzaakt en oplossingen hiervoor.

Sommige tekstgedeeltes dompelen je diep onder in mooie zeeverhalen en leuke woordspelingen. Andere stukken zijn echter vrij droge kost. In deze drogere delen verontschuldigen de auteurs zich er, ondanks de omvangrijke opsommingen, vaak voor dat ze niet álle diersoorten in de zee of mijlpalen in de oceanografie benoemen. Soms lijken ze te vergeten dat ze een populairwetenschappelijk boek schrijven en geen studieboek of wikipagina.

Maar toch, door de diversiteit aan onderwerpen en het enthousiasme van de auteurs is één ding zeker: je dorst naar waterweetjes zal na het lezen van dit boek zeker gelest zijn.