Neurowetenschapper Dean Burnett gebruikt in Doe normaal! de gevoelens die loskwamen tijdens het rouwen om zijn vader om te duiken in de complexe wereld van emoties.

Kort nadat neurowetenschapper Dean Burnett een contract heeft getekend om een boek over emoties te schrijven, overlijdt zijn vader. Burnett besluit daarop zijn schrijfwerk persoonlijk te maken: hij legt zijn eigen gevoelens onder de loep als leidraad voor het boek. Dat levert een verhaal op over wetenschap dat allesbehalve klinisch is, zonder in te leveren op diepgang.

Het werk leidt Burnett naar simpele vragen met complexe antwoorden, zoals ‘wat is een emotie?’ Maar ook naar complexe vragen met simpele antwoorden, zoals ‘waarom huilen mannen minder dan vrouwen?’ (Spoiler: dat wordt ze aangeleerd.)

Doe normaal! is een boek voor iedereen die wil leren over de complexe wereld van emoties. Maar daarnaast kan het een verrassende rol innemen als zelfhulpboek: voor wetenschapsfans die zelf in een rouwproces zitten, biedt het een onverwachte maar opmerkelijk goede gids om jezelf te begrijpen.