Elke middelbare scholier kent Isaac Newton. Zijn tijdgenoot Christiaan Huygens is zelfs in Nederland veel minder bekend. Onterecht, vindt de Britse journalist Hugh Aldersey-Williams. Met de bio­grafie Een eeuw van licht wil hij Huygens uit de schaduw van Newton halen.

Volgens Aldersey-­Williams was Huygens in enkele belangrijke opzichten ­namelijk de meerdere van Newton. Zo was hij een stuk veelzijdiger: Huygens bracht wiskundige formules de ­natuurkunde in, ontdekte met een zelfgebouwde ­telescoop de ringen van Saturnus en ontwikkelde de ­slinger die de eerste nauwkeurige klokken ­mogelijk maakte. Bovendien zorgde Huygens ervoor dat wetenschappers ­internationaal gingen samenwerken.

Grondige beschrijving

Aldersey-Williams woonde voor zijn onderzoek een tijdlang in Nederland. Het boek beschrijft dan ook ­uitgebreid de historische ­context rond Huygens. ­Behalve voor Christaan is er in de eerste hoofdstukken veel aandacht voor zijn ­vader Constantijn en andere belangrijke voorgangers, zoals natuurwetenschapper ­Simon Stevin en lenzen­slijper Hans Lipperhey.

Een eeuw van licht biedt wat je van een biografie ­verwacht: een grondige ­beschrijving van het leven van Christiaan Huygens. Het is goed geschreven, maar door de vele uitgebreide zijpaadjes die de auteur inslaat, moet je er wel even voor gaan zitten.

 

Een eeuw van licht is te bestellen in onze webshop als paperback of als e-book.