In Een verhaal met schubben beschrijft schrijver en dichter Anne Broeksma de vele rollen die het schubdier kan aannemen.

Lang was het schubdier ‘het meest gestroopte zoogdier waar je nog nooit van hebt gehoord’. Schrijver en dichter Anne Broeksma was een van de weinigen die dit bijzondere dier al kenden voordat het er in 2020 opeens van verdacht werd het coronavirus naar de mens te hebben gebracht. Nu eert Broeksma haar obscure lievelingsdier met het boek Een verhaal met schubben.   

Broeksma reist af naar het Cambodjaanse Cardamomwoud met een duidelijke missie: een schubdier ontmoeten. Tussen een meeslepend reisverslag door leer je alles over deze ‘plompe bruingrijze dennenappel’: van waarom het zo’n gewild stroopobject is, tot de allereerste beschrijvingen die Broeksma vond in eeuwenoude boeken.

Een verhaal met schubben is een portret van een dier dat in geen enkel hokje past. Maar Broeksma trekt het breder, door bijvoorbeeld te beschrijven hoe natuurbeschermingsorganisaties een cultuurverandering teweeg proberen te brengen. Zo scholen ze stropers om tot gidsen die ecotoeristen rondleiden door de jungle. In  tussenhoofdstukken gaat Broeksma dichter bij huis op zoek naar de betekenis en het belang van wildernis.

Broeksma’s fascinatie voor het schubdier is aanstekelijk, en haar taalgebruik is prachtig. Een vleugje droge humor en een kritische blik op onze eigen diersoort maken het boek compleet.