Wolfgang Struck dompelt je onder in een 19e-eeuws experiment dat draait om flessenpost.

Schipbreukelingen die hun laatste hoop vestigen op een papiertje in een lege fles rum: bij flessenpost denk je al gauw aan avonturenverhalen. Maar je kunt er ook wetenschappelijke experimenten mee uitvoeren, bedacht de Duitse geofysicus Georg Neumayer. Vanaf 1864 verzamelde hij honderden berichten die per fles in zee waren gegooid, om zo de oceaanstromingen in kaart te brengen.

In Flessenpost beschrijft literatuurwetenschapper Wolfgang Struck deze missie op grondige wijze. Voorafgaand aan elk hoofdstuk behandelt de auteur telkens een flessenpostbericht uit Neumayers verzameling. Verder bevat het boek uitgebreide citaten, niet alleen van mensen die betrokken waren bij het onderzoek, maar ook van bijvoorbeeld schrijvers en dichters die over flessenpost hebben geschreven.

Het uitgangspunt van het boek is prikkelend en origineel. Ook steek je het een en ander op over wetenschapsgeschiedenis, bijvoorbeeld dat wetenschappers eind 19e eeuw de oceaan steeds meer als levend wezen gingen beschouwen, waarvan ze de ‘aderen’ wilden blootleggen. Helaas is de tekst vaak wat droog geschreven, en met name door de lange citaten soms moeilijk door te komen. Zo gaat het romantische karakter van het onderwerp toch een beetje verloren.