Elke maand vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: zanger, acteur en kernfysicus Ralf Mackenbach raadt Het lichaam van Bill Bryson aan.

‘Als natuurkundige weet ik maar weinig over het menselijk lichaam, terwijl we het allemaal continu gebruiken. Het lichaam van Bill Bryson heeft daar verandering in gebracht. In dit boek maak je een reis door het menselijk lichaam en leer je van alles over de werking ervan.

Hoewel het boek boordevol feitjes zit, is het niet zwaar – zoals sommige andere non-fictieboeken. Dat komt doordat de feitjes tussen allerlei leuke anekdotes verstopt zitten. Dat maakt dit een goed boek om naast je bed te leggen of mee te nemen op vakantie. Bovendien schrijft Bryson op een humoristische manier, waardoor ik tijdens het lezen een aantal keren hardop heb moeten lachen.

Behalve dat ik door het boek ontzettend veel heb geleerd over het menselijk lichaam, heb ik er ook een aantal simpele, praktische tips uit gehaald. Zo vertelt Bryson wat langdurig zitten met je lichaam doet, waardoor ik na het lezen van het boek vaker even probeer op te staan en rond te lopen.’