Aglaia Bouma ging op ontdekkingstocht in en rondom het huis. In Huisgenoten vertelt ze over de fascinerende beestjes die ze aantrof.

Gemiddeld gezien wonen we samen met ongeveer honderd verschillende soorten geleedpotigen, waarvan de meeste insecten zijn. Met dit licht choquerende feitje begint insectendeskundige Aglaia Bouma het boek Huisgenoten, waarmee ze het imago van de impopulaire insecten wil oppoetsen.

Het boek laat zien dat deze beestjes een stuk boeiender zijn dan veel mensen denken. Bouma leidt de lezer door middel van vermakelijke anekdotes over boze buren en paniekerige vrienden langs een breed scala aan insecten.

Door de uitgebreide en levendige omschrijving van de insecten krijg je zowaar bewondering voor de beestjes. Bovendien zul je je verbazen over hoeveel bijzonders zich eigenlijk direct onder je neus afspeelt, als je maar wat beter oplet.

Naast het beschrijven van de huis-tuin-en-keukeninsecten, geeft het boek ook antwoorden op algemenere vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Zo legt Bouma uit waarom insecten altijd op licht afkomen en bespreekt ze of insecten eigenlijk slapen (spoiler alert: ja!).

Eén ding is zeker: je denkt na het lezen van dit boek voortaan wel twee keer na voor je een verdwaald insect doodt. Missie geslaagd, dus.