Stap uit de aardse realiteit en laat je verwonderen door de ruimte bij Into the Black Hole. Deze tentoonstelling van het Nijmeegse Valkhof Museum biedt een interessante mix van wetenschap, kunst en historie, met als hoofdthema: het zwarte gat.

In Nijmegen is een oud ABN AMRO-gebouw omgetoverd tot een tijdelijk museum met diverse opstellingen over de ruimte. Historische voorwerpen uit de collectie van het Valkhof Museum, zoals telescopen en zonnewijzers, worden afgewisseld met interactieve modellen van ingewikkelde natuurkundige theorieën. Zo kun je bijvoorbeeld met een zwart doek en knikkers in de weer om de vervorming van de ruimtetijd door zware objecten te begrijpen.

Er worden geen looproutes aangegeven. Dat dwingt je als bezoeker om zelf op ontdekkingstocht te gaan door de tentoonstelling.

Kunst

Into the Black Hole onderscheidt zich van andere wetenschapstentoonstellingen door, naast de wetenschappelijke stof, veel ruimte te bieden aan de kunst. Kunstenaars uit de hele wereld zijn uitgenodigd om hun eigen interpretatie te geven aan het fenomeen het zwarte gat. Het resultaat is een uitgebreide collectie met onder meer tekeningen en interactieve lichtinstallaties.

De tentoonstelling gaat dan ook niet alleen over de keiharde wetenschap van zwarte gaten. Ze is gebouwd om tot zowel de ratio als de verbeelding te spreken. Voor typische wetenschapsnerds is dat misschien even schrikken, maar ook zij worden overtuigd om op een creatieve manier naar het heelal te kijken.

Het museum hoopt met deze interdisciplinaire aanpak een breed publiek te trekken, met in het bijzonder aandacht voor studenten. De tentoonstelling is dan ook niet zo geschikt voor kinderen. Voor volwassenen die even uit het aardse leven willen stappen en met een frisse blik naar de ruimte willen kijken, is het een aanrader.


Into the Black Hole is te bezoeken tot 19 april 2024 in een tijdelijke locatie van het Valkhof Museum in Nijmegen.