Altijd al willen weten hoe een kuiken ademt in een ei? Waarom er zo vaak YKK op een rits staat? En of je zomaar een land kunt beginnen? Deze en 150 andere vragen passeren de revue in het nieuwe boek Kijk antwoordt. Daarin bundelen onze conculega’s van magazine Kijk de antwoorden op de leukste vragen die ze de afgelopen tien jaar van lezers hebben ontvangen.

9789059567016
Kijk antwoordt. Van de redactie van het magazine Kijk. Fontaine uitgevers. €10. Bestel het boek in onze webshop!

De vragen zijn in alle opzichten gevarieerd. Sommige raken aan fundamenteel wetenschappelijke onderwerpen, zoals de uitdijing van de aarde. Andere zijn dan weer een stuk alledaagser, zoals de vraag of je kauwgum mag opeten. En natuurlijk komen prangende man-vrouwkwesties langs zoals ‘Wie rijdt er beter?’ en ‘Wie plast er sneller?’.

Opvallend is de hoge concentratie ‘Kun je sterven door…’-vragen. Jezelf doodschrikken, doodvervelen, doodeten of dood-plas-ophouden: lezers van Kijk zijn blijkbaar een tikkeltje morbide aangelegd. Bovendien komt alles nog eens samen bij de vraag op hoeveel manieren je eigenlijk kunt sterven.

Gestreste kameleon

Een tikkeltje verontrustend is de vraag of je zonder hulpmiddelen zelfmoord kunt plegen. En ronduit luguber de kwestie of je je eigen been mag opeten. Gelukkig blijken de lezers evenzeer benieuwd naar exoplaneten, schaakspellen en konijnenpoep. En dat een kameleon in een kamer vol spiegels donker wordt van stress, is weliswaar nutteloze, maar toch zeer bevredigende kennis.

11563052893_de8c4f2a08
Beeld: Flickr/B_Lamailloux.

De stukjes variëren in lengte van één zin – een hoofd is gemiddeld vijf kilo zwaar – tot één pagina. De auteurs gaan zonder opsmuk rechtstreeks in op de vraag, zodat je nooit lang op het antwoord hoeft te wachten. Ondanks de geringe lengte is er genoeg ruimte voor nuance. Zo geeft een van de auteurs eerlijk toe dat we niet weten waarom er meer jongens worden geboren dan meisjes.

Al met al is Kijk antwoordt een leuke en gevarieerde bundel van dingen die je je waarschijnlijk nog nooit hebt afgevraagd, maar waarop je toch het antwoord wilt weten als je er eenmaal over leest.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: