Regelmatig vraagt New Scientist een wetenschapper om een boekentip. Deze keer: natuurdeskundige Arjan Postma raadt Petersons vogelgids van Roger Peterson aan.

‘Dit is meer dan een boek. Dit is een vriend. Petersons vogelgids is een boek dat je in je zak meeneemt als je buiten op avontuur bent. De gekste vogels die je tegenkomt kun je erin terugvinden.

Het boek heeft een bijzondere indeling. In veel vogelboeken staat op één bladzijde een plaatje van één vogel met daarbij een beschrijving en waar hij voorkomt. In Petersons vogelgids zijn die onderdelen uit elkaar gehaald. Voor in het boek staan de beschrijvingen. In het midden vind je zoekplaten, waar waarop meerdere vogels bij elkaar staan afgebeeld. Zo kun je de vogels makkelijk vergelijken en er snel achter komen welke vogel je ziet. Daarna kun je rustig de bijbehorende beschrijving of verspreidingskaart opzoeken.

Dit boek is zo vaak met mij mee geweest op vakantie. De rug is gescheurd, er zitten allemaal vlekken in, en ik heb her en der wat aantekeningen gemaakt. Het is dus ook bijna een soort natuurdagboek geworden. Ik gun iedereen dit soort avonturen.’

Arjan Postma.