Het Museon-Omniversum duikt met een foto-expo en grootbeeldfilm de duistere diepzee in. Dat levert een visueel spektakel op.

Met hun alomvattende duisternis en de maffe dieren die er rondzwemmen spreken (diep)zeeën tot de verbeelding. Het is die verwondering die Museon-Omniversum wil overbrengen. Dat doet het museum met een foto-expo, Pristine Seas, en met een grootbeeldfilm, Secrets of the Sea.

Wie een natuurfilm bezoekt, verwacht prachtige opnames van exotische diersoorten en indrukwekkende actieshots. Secrets of the Sea maakt die verwachting waar: er zit duidelijk een ervaren, gepassioneerd team achter de beelden. Zo wordt het leven van koralen en hun rondzwemmende bewoners tot in het grootste detail in beeld gebracht, en spatten de felle kleuren van anemoonvissen van het scherm.

Eenvoudige boodschap

Op inhoudelijk vlak is er aandacht voor de inspanningen van duikteams en natuurbeschermers. Zo doen de panelen van de foto-expositie onder meer verslag van Chileense vissers die duurzaam vis vangen, en van het succes rondom de bescherming van pelsrobben. Vooral boeiend zijn de panelen die laten zien hoe duikteams te werk gaan. Ze vormen een kijkje achter de schermen dat onderzoek in de (diep)zee voor het brede publiek zichtbaar maakt. De informatie over de zeedieren en -planten zelf blijft in de foto-expositie wat oppervlakkig. Dat geldt ook voor de film, die wat betreft dierenfeitjes iets meer de diepte in had mogen gaan.

Vooral kinderen in de basisschoolleeftijd zullen tijdens een bezoek aan hun trekken komen. De film hanteert een komische toon met een eenvoudige boodschap. Gecombineerd met de kleurrijke beelden garandeert dat een uur lang fascinatie en verwondering. Toch blijkt de kunst van toegankelijk taalgebruik
nog best lastig om consequent vast te houden: een term als ‘symbiose’ zullen weinig kinderen meteen begrijpen.

Pristine Seas en Secrets of the Sea laten op het gebied van informatie over de diepzeebewoners misschien net wat te wensen over, maar zijn toch visuele pareltjes die een bezoekje waard zijn.

Pristine Seas en Secrets of the Sea zijn nu te zien in Museon-Omniversum in Den Haag.