Viroloog in een veranderende wereld vertelt het levensverhaal van OMT-lid en wetenschapper Marion Koopmans, opgetekend door haar zoon.

Nederland is geen land waar veel wetenschappers te boek staan als nationale beroemdheden. Goed, Robbert Dijkgraaf, die kennen we wel. Oh ja, en Ionica Smeets. Maar dan stokt het bij de meeste mensen al gauw.

Tenminste, zo was het vóór de coronapandemie. De afgelopen drie jaar kregen ook onderzoekers als Jaap van Dissel en Marion Koopmans ineens de status van BN’er. Niet vanwege hun scherpe columns of spetterende tv-colleges, maar doordat ze hun licht lieten schijnen over het virus SARS-CoV-2 en de maatregelen die de verspreiding daarvan moesten beteugelen.

Koopmans heeft nu zelfs een heuse biografie, geschreven door haar zoon Mischa Huijsmans. Aanvankelijk lijkt dat geleid te hebben tot een wat tam boek. Je kruipt als lezer én niet echt in het hoofd van Koopmans zelf, én je krijgt niet de bevindingen gepresenteerd van een buitenstaander die informatie uit allerlei verschillende bronnen haalde.

Extra passie

Maar gaandeweg komt Viroloog in een veranderende wereld op stoom. Ziektes die de afgelopen decennia de wereld teisterden, passeren stuk voor stuk de revue: SARS, MERS, de Mexicaanse griep, ebola… Gevolgd door, uiteraard, het virus dat écht de hele wereld wist te veroveren – en dat Koopmans tot een bekendheid maakte.

Op dat punt betaalt de keus voor Huijsmans als auteur zich uit. Van een notulist verandert hij in iemand die duidelijk gefrustreerd is over de beschuldigingen en bedreigingen aan het adres van zijn moeder. Daardoor krijgt het boek op de valreep nog wat extra passie mee.

Bovendien kan het de moeite waard zijn om dit boek over een jaar of tien nog eens uit de kast te halen. Om terug te lezen hoe het ook weer was, die pandemie, én om te beoordelen of we tegen die tijd beter op zo’n ramp zijn voorbereid. Aan Koopmans zal het niet liggen, die zich al jaren inzet voor een betere ‘preparedness’. De vraag is alleen of deze viroloog er inderdaad in zal slagen op dit punt de wereld te veranderen.