Op het New Scientist café van 20 november ontmoeten het allergrootste en het allerkleinste elkaar. Ga met ons mee op een reis langs fascinerende fysica en kosmologie aan de hand van de twee beste wetenschappelijke sprekers die Nederland rijk is: Govert Schilling en Vincent Icke. 

Govert Schilling (links) en Vincent Icke (rechts)
Govert Schilling (links) en Vincent Icke (rechts)

Op deze bijzondere avond nemen zij u mee op een reis langs de grootste ontdekkingen en uitdagingen van de fysica. Sterrenkundejournalist Govert Schilling neemt je mee naar de oerknal, het moment waarop het onmetelijk grote universum om ons heen ontstond uit iets heel kleins – een enkel punt. Zo’n 13,8 miljard jaar geleden ontstonden ruimte en tijd en werd de ontwikkeling in gang gezet die uiteindelijk zou leiden tot sterrenstelsels, sterren, planeten, en wijzelf. Volgens Schilling moeten we niet vergeten dat ook wij integraal deel uitmaken van het universum. We kunnen ons bestaan absoluut niet los zien van de voorafgaande kosmische evolutie.

Problemen

Toch hebben we die evolutie nog altijd niet helemaal begrepen. Hoe zoiets gigantisch als het universum kon ontstaan uit zoiets kleins als een enkel punt, is nog altijd moeilijk te bevatten. Begon het universum met een versnelde uitdijing, zoals astronomen stellen in het populaire inflatiemodel? Ondanks recente doorbraken in het onderzoek die de signatuur van die signalen leken bloot te leggen, weet nog altijd niemand dat zeker. En er loeren nog meer problemen.

'Taalregels zijn veranderlijker dan we denken'
LEES OOK

'Taalregels zijn veranderlijker dan we denken'

Taalregels zijn niet in steen gebeiteld, stelt Marten van der Meulen. De taalregels van gisteren hoeven niet die van morgen te zijn.

Zo blijkt het enorm ingewikkeld om de natuurkunde die hele kleine dingen beschrijft (de quantummechanica) goed te laten samenwerken met de natuurkunde op de schaal van universa (de algemene relativiteitstheorie). Pogingen om die twee wiskundig aan elkaar te lijmen, lopen tot nu steevast uit op een sof, of op complexe wiskundige constructen die in de praktijk helemaal niet te testen blijken.

Zwaartekracht

Over die problematiek, en de unieke rol die de zwaartekracht daarin speelt, schreef astronoom Vincent Icke het fascinerende boek Zwaartekracht bestaat niet. Heeft de fysica het na eeuwen van stormachtige ontwikkeling nog altijd in zich om spectaculaire ontdekkingen te doen? Icke denkt in elk geval van wel. Hij is hoopvol dat je de ‘onverenigbare’ quantummechanica en algemene relativiteitstheorie wel degelijk in een enkel overkoepelend wiskundig stramien kunt samenbrengen.

Op het New Scientist Café nemen deze twee topsprekers u mee naar deze fascinerende wereld van het extreem grote en het extreem kleine, en alle manieren waarop die ongemerkt met elkaar verstrengeld zijn.

Wanneer u deze bijzondere avond bezoekt, krijgt u bovendien de twee boeken van deze sprekers kado!

Praktische informatie:

Wanneer: donderdag 20 november 2014
Waar: Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
Tijd: vanaf 20.00 uur
Prijs: € 24,95 (abonnees) of € 29,95 (overig)
Bestel tickets

Lees verder: