Vanaf nu is het mogelijk jonge talentvolle wetenschappers verbonden aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut te nomineren voor de Heineken Young Scientists Awards.

Elke twee jaar reikt de Stichting Alfred Heineken Fondsen de Heineken Young Scientists Awards uit aan vier veelbelovende onderzoekers ter erkenning van hun uitmuntende wetenschappelijke prestaties. Als beloning ontvangt elke laureaat een vrij besteedbaar geldbedrag van 15.000 euro en een trofee. De awards worden uitgereikt in de domeinen (Bio)medische Wetenschappen, Geesteswetenschappen, Natuurwetenschappen en Sociale Wetenschappen.

Nomineren

Onderzoekers die tussen drie en acht jaar geleden zijn gepromoveerd én verbonden zijn aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut, komen in aanmerking voor de prijs. Wetenschappers kunnen een collega voordragen door contact op te nemen met de directeur, decaan of het bestuur van hun universiteit of onderzoeksinstelling. Elke universiteit, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de bij de KNAW en NWO aangesloten instituten kunnen één kandidaat per domein voordragen. De aanmeldingsperiode sluit op 11 december 2023. Voor meer informatie over het nominatie- en selectieproces, ga naar Heinekenprizes.org.

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’
LEES OOK

Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’

Psychologe Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht onze aandacht en waarneming beïnvloedt. ‘Blijkbaar ...

Laureaten 2022

Laureaten van de Heineken Young Scientists Awards 2022 ontvingen hun prijzen voor zeer gevarieerde onderzoeksgebieden. Gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet (1985) is een van de laureaten. Ze won de award binnen het domein Sociale Wetenschappen. Van Vliet onderzoekt hoe artsen hun communicatie kunnen verbeteren zodat patiënten minder stress ervaren en informatie beter onthouden. Op basis van haar bevindingen adviseert ze artsen welke stappen ze kunnen zetten om het contact met patiënten te verbeteren.

Liesbeth van Vliet won in 2022 de Heineken Young Scientists Award in de Sociale Wetenschappen. Beeld: Bram Belloni.

Chronobioloog Laura Kervezee (1989) won vorig jaar in het domein (Bio)medische Wetenschappen. Kervezee onderzoekt hoe kennis over de biologische klok de gezondheidszorg kan verbeteren. Zo bekijkt ze onder meer of de timing van medicijntoediening invloed heeft op de effectiviteit ervan en welk voedingspatroon het beste werkt voor patiënten op de intensive care. Deze patiënten krijgen vaak 24 uur per dag maagsondevoeding toegediend, ook als ze slapen, terwijl normaal niemand eet tijdens zijn slaap. Door het voedingsritme en gebruik van medicijnen aan te passen aan het leefritme, hoopt Kervezee dat patiënten sneller kunnen herstellen.

Laura Kervezee won in 2022 de Heineken Young Scientists Award in de (Bio)medische Wetenschappen. Beeld: Bram Belloni.

Binnen het domein Natuurwetenschappen ging wiskundige Jordi Tura Brugués (1987) er met de winst vandoor. Tura Brugués ontwikkelt algoritmen om berekeningen op quantumcomputers uit te voeren zodat we ze optimaal kunnen benutten. Dat is handig omdat quantumcomputers ons kunnen helpen bij complexe optimalisatieproblemen en het voorspellen van het precieze verloop van chemische reacties.

Jordi Tura Brugués won in 2022 de Heineken Young Scientists Award in de Natuurwetenschappen. Beeld: Bram Belloni.

Filosoof Fleur Jongepier (1986) won de award binnen het domein Geesteswetenschappen. Ze onderzocht hoe de groeiende macht van algoritmen onze autonomie en zelfkennis beïnvloedt. Zowel overheidsinstanties als commerciële bedrijven leunen steeds meer op algoritmen. Zo gebruikt de belastingdienst algoritmen om te bepalen wie ze extra controleren en kan Netflix aan de hand van algoritmen steeds beter voorspellen wat jij wilt zien. Jongepier vroeg zich af of het erg is dat we steeds vaker naar algoritmen luisteren dan naar onszelf en of daar risico’s aan verbonden zijn. Met haar onderzoek gaf ze antwoord of de vraag of we nog wel autonome keuzes kunnen maken als algoritmen ons in een bepaalde richting duwen.

Fleur Jongepier won in 2022 de Heineken Young Scientists Award in de Geesteswetenschappen. Beeld: Bram Belloni.

Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica

Naast de Heineken Young Scientists Awards, zal aankomende editie van de Heinekenprijzen in het teken staan van de prijs waarmee het zestig jaar geleden begon: de Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica. Dit is een internationale prijs ter ere van toonaangevend wetenschappelijk toptalent dat zich heeft onderscheiden op het gebied van biochemie en biofysica. Tot 18 december 2023 is het mogelijk onderzoekers van over de hele wereld hiervoor te nomineren. Ga naar Heinekenprizes.org voor meer informatie.