Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Jeroen Schuitenmaker, arts-onderzoeker van Amsterdam UMC.

‘Heel veel mensen hebben in meer of mindere mate last van brandend maagzuur. In de westerse wereld kampt ongeveer twintig procent van de bevolking hier minimaal een keer per maand mee.

De slokdarm transporteert eten en drinken naar de maag, en het maagzuur is belangrijk voor de vertering van het eten. De maag kan tegen het zuur, de slokdarm niet. Er zit een klepje tussen beide organen, maar er kan altijd een beetje zuur doorstromen. Dat is ongevaarlijk, maar het kan wel een naar brandend gevoel geven.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Als je hier last van hebt, dan is het zaak je leefstijl aan te passen: afvallen, gezonder leven, stoppen met roken en minder alcohol drinken. Ook kun je maagzuurremmers gebruiken.

Jeroen Schuitenmaker

De focus van mijn promotieonderzoek lag bij brandend maagzuur in de nacht. Daardoor hebben mensen gebroken nachten, en sliepen ze slecht. Om dit uit te zoeken kregen patiënten met ernstige maagzuurklachten een slangetje in hun slokdarm, waarmee ik tijdens de slaap de hoeveelheid maagzuur kon meten.

De slaap- en zuurgegevens hebben we daarna naast elkaar gelegd, en toen viel op: als de patiënten op hun rechterkant lagen, of op hun rug, zag ik maagzuur omhoogkomen. Maar bij links-liggende patiënten gebeurde dat minder vaak.

In een ander onderzoek stimuleerde ik patiënten om zoveel mogelijk op hun linkerzij te slapen met behulp van een trilapparaatje. Dit zorgde uiteindelijk voor minder nachtelijke maagzuurklachten. Deze bevindingen heb ik beschreven in mijn proefschrift. Het is de eerste keer dat dit echt bewezen is met een relatief grote groep patiënten. Voor hen is het vooral fijn, omdat ze hopelijk hierdoor betere nachten maken, en minder klachten van brandend maagzuur.’